Autor Wiadomość
ono
PostWysłany: Śro 11:02, 27 Lut 2008    Temat postu:

kurde, no wino stało i stało (sic!) więc tylko już do gotowania się nadawało... wiecie, żyję w trzeźwości (aaaaaale ściema Very Happy ) no dobra, troszkę tego winka wlałam na patelnię Wink reszta poszła drogą bezpośrednią. ale wiecie, czego się nie robi dla sztuki, tym razem kulinarnej Very Happy
Figo
PostWysłany: Śro 0:05, 27 Lut 2008    Temat postu:

ono napisał:
zaczekałam aż odparuje


a jak tak patrzyłaś jak Ci te procenty parują to o czym myślałaś ? Laughing Laughing
elizz
PostWysłany: Wto 23:47, 26 Lut 2008    Temat postu:

e tak marnowac wino, zamiast wypic Smile hehe
ono
PostWysłany: Wto 18:00, 26 Lut 2008    Temat postu:

ja ostatnio (wczoraj) pierdzielnęłam na patelnię kurczaka w małe kawałeczki pokrojonego z czosnkiem i pieczarkami, podsmażyłam, zalałam białym winem, zaczekałam aż odparuje, posoliłam, eeee dodałam pieprzu Wink i bazylię świeżą wrzuciłam... o dziwo było dobre Smile
kufaa
PostWysłany: Pon 21:53, 25 Lut 2008    Temat postu:

Dla mięsożerców.
Wołowinę z kością (rostbef, szponder) albo jakieś pieczeniowe bez kości, grubości ok 4 cm rozbić i na gorący tłuszcz.
Nie solić, bo stwardnieje - dopiero na talerzu.
Smażyć 4 minuty z każdej strony, kto lubi bardzo krwiste to krócej, po odwróceniu kładę na wierzch dwa zmiażdżone ząbki czosnku.
Taka porcja mięcha waży do pół kg i zapycha na cały dzień.
ono
PostWysłany: Nie 23:01, 27 Maj 2007    Temat postu:

Gosiu, niebawem, bo za niecałe 2 miesiące wracam na ojczyzny łono Wink cały sierpień do twojej dyspozycji Wink
bimbasek
PostWysłany: Nie 22:38, 27 Maj 2007    Temat postu:

moze ktos ma ochote pokierowac moja kulinarną kariera gdyz mam duzo wolnego czasu i chcialabym w koncu nauczyc sie robic cos pozyteczngo Razz? nie mam ochoty juz sluchac glupich docinek pana generała na temat mojego talentu kulinarnego Razz
samSiedlce
PostWysłany: Wto 18:46, 24 Kwi 2007    Temat postu:

bimbasek napisał:
gotowanie jajek:
wsadzić jajka do wody i poczekać aż sie zagotują
wystarczająco proste Smile ?
Tylko nie gotować za długo, bo się rozgotują Wink
elizz
PostWysłany: Wto 13:43, 24 Kwi 2007    Temat postu:

Potrawka z pangi

bardzo prosto zrobić, lekka potrawa, idealna na wiosnę,

składniki:

-marchewka (x3)
-por
-cebula (x2)
-pieczarki
-cukinia
-bakłażan
-fasolka zielona i żółta (mrożonki, może być pol opakowania jednej i drugiej)
-brokuły (mrożone lub nie)
-papryka (czerwona lub jakakolwiek w zależności ile jest innych składników, czerwona fajnie dla kontrastu wygląda, może być x2)
-inne (co wam do głowy przyjdzie, np. seler naciowy, ja w kazdym razie nie uzywam kukurydzy i groszku do tej potrawy)


-ryba panga (2 filety) lub inna ryba bez ości

warzywa pokroić w kostkę (pora w talarki, paprykę w paseczki)
cebulke podsmażyć z pieczarkami, inne warzywa wrzucić do gara i dusić, gdy cebula się zrobi dodać do garu z warzywami,
pangę pokroić w kostki dość drobne, posypać przyprawą do ryb i smażyć, potem pod koniec duszenia warzyw dodać rybę, całość przyprawić ziołami prowansalskimi lub innymi jakie się lubi (np. kostki smaku -czosnkowy, bazylia, cebula smażona),

mozna podawać z ryżem zabarwionym kurkumą

składniki można dawać w różnych proporcjach, ja podałam akurat takie jakie dziś miałam, ale mozna jednego więcej drugiego mniej itp.

a oto to cudo w trakcie duszenia:



smacznego!
Figo
PostWysłany: Śro 14:14, 21 Mar 2007    Temat postu:

Razz Razz Razz ile wody na ile jajek, co bym sobie od razu pisanek nie przypalił Razz Razz
bimbasek
PostWysłany: Śro 13:56, 21 Mar 2007    Temat postu:

gotowanie jajek:
wsadzić jajka do wody i poczekać aż sie zagotują
wystarczająco proste Smile ?
Figo
PostWysłany: Śro 13:42, 21 Mar 2007    Temat postu:

Bardzo proszę o proste Smile przepisy na różne wielkanocne słodkości...takie, co by figo dał radę Smile
Figo
PostWysłany: Śro 0:23, 14 Mar 2007    Temat postu:

Jadłem dziś u kumpla mięso zapiekane na blasze ze szpinakiem, żółtym serem, jarzynami, brokułami, czosnkiem, cebulą i cholera jeszcze wie z czym, było pyszne ale jego laska za nic nie chciała mi dać przepisu..egoistka jedna SmileSmile

się dowiedziałem - do przysmażonej na patelni cebuli dodaje się szpinak a tego zajebistego smaku dodaje krążek , pokrojonego i roztopionego na patelni sera camembert.
ono
PostWysłany: Czw 15:03, 08 Mar 2007    Temat postu:

placek alzacki, przynajmniej ten, który ja robię, to ciasto z jabłkami, jest pyszne zwłaszcza na ciepło...
niestety, nie pamiętam dokładnego przepisu, tutaj znalazłam coś, co nazywa się szarlotka alzacka:
http://www.pinezka.pl/content/view/2350/201/

różnica jest nieznaczna, więc myślę, ze bedzie OK Wink
Figo
PostWysłany: Czw 14:44, 08 Mar 2007    Temat postu:

Ono, ten placek alzacki to na słodko czy raczej jakaś podstawa dla wyobraźni Smile daj przepis Smile

Powered by phpBB © 2001,2002 phpBB Group