forum dla ludzi, którzy maja coś do powiedzenia - forum bez granic...

Forum forum dla ludzi, którzy maja coś do powiedzenia Strona Główna
 

 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja  Profil   

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

 
Obróbka cieplna


 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum dla ludzi, którzy maja coś do powiedzenia Strona Główna -> KULINARIA
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość

kufa
dymam małpki




Dołączył: 16 Lut 2008
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galicja

PostWysłany: Pon 21:18, 17 Mar 2008    Temat postu: Obróbka cieplna

1. blanszowanie - to krótkie obgotowanie we wrzątku
2. duszenie - to obróbka na małym ogniu, pod przykryciem, potrawa nie jest całkowicie zanurzona w mieszaninie wody i tłuszczu, tak fifty/fifty.
3. pieczenie, kiełbasy nad ogniem, w piekarniku, na grilu, praktycznie bez tłuszczu w wysokiej temperaturze.
4. smażenie, na tłuszczu np jajecznica, frytki, kotlety.
5. gotowanie, produkty całkiem zanurzone w wodzie.
6. i najciekawsze - wędzenie.
Wiadomo, mięso poddaje się działaniu ciepłego, lub zimnego dymu z drewna liściastego.
Jak to jest?
Kawał surowej szynki zostawiony na stole, po paru dniach zacząłby cuchnąć, a potem sam by z niego zeszedł.
Wędzone szynki w szlacheckich spiżarniach wisiały miesiącami. Co to w tym dymie konserwuje, (brzmi jak reklama palenia papierosów)?
Jestem upierdliwy i starałem się dowiedzieć.
Dopadłem faceta, który skończył biochemię.
Wykręcał się od precyzyjnej odpowiedzi i w końcu stwierdził, że nie wie.
I dalej nie wiem ja.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

samSiedlce
twardo stawiający stolca kulfon




Dołączył: 27 Wrz 2006
Posty: 1265
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Siedlce

PostWysłany: Pon 21:29, 17 Mar 2008    Temat postu: Re: Obróbka cieplna

kufa napisał:
Wiadomo, mięso poddaje się działaniu ciepłego, lub zimnego dymu z drewna liściastego.
Tak powstaje np. kiełbasa jałowcowa Wink

A w temacie to się nie orientuję Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

elizz
mam usta namiętne jak brzeg nocnika




Dołączył: 04 Paź 2006
Posty: 1935
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południe

PostWysłany: Pon 21:34, 17 Mar 2008    Temat postu:

może to rozwieje twoje wątpliwości:

"Wędzenie polega na nasyceniu mięsa składnikami dymu drzewnego, usunięciu części wody i spowodowaniu zmian w białkach, dzięki którym mięso będzie nadawało się do spożycia bez dodatkowej obróbki kulinarnej. Mięso uwędzone zmienia swoje zabarwienie, smak i zapach. Na jego powierzchni tworzy się podsuszona skórka, utrudniająca dostęp drobnoustrojów do głębszych warstw mięsa i zapewniająca jego soczystość. Produkty wędzone stają się odporne na procesy jełczenia. Dym wędzarniczy otrzymujemy podczas spalania kawałków drewna i trocin przy ograniczonym dostępie powietrza."


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

kufa
dymam małpki




Dołączył: 16 Lut 2008
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galicja

PostWysłany: Śro 9:35, 19 Mar 2008    Temat postu:

elizz napisał:
może to rozwieje twoje wątpliwości:

"Wędzenie polega na nasyceniu mięsa składnikami dymu drzewnego, usunięciu części wody i spowodowaniu zmian w białkach, "

Co to za zmiany w białkach?
Jakie składniki dymu?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

elizz
mam usta namiętne jak brzeg nocnika




Dołączył: 04 Paź 2006
Posty: 1935
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południe

PostWysłany: Śro 11:26, 19 Mar 2008    Temat postu:

a skorzystajże z wyszukiwarki Smile z pewnością znajdziesz takie informacje, mnie to szczerze mówiąc mało interere Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum dla ludzi, którzy maja coś do powiedzenia Strona Główna -> KULINARIA Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
 
 


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

 
Regulamin