forum dla ludzi, którzy maja coś do powiedzenia - forum bez granic...

Forum forum dla ludzi, którzy maja coś do powiedzenia Strona Główna
 

 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja  Profil   

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

 
Dla początkujących kucharzy:]

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum dla ludzi, którzy maja coś do powiedzenia Strona Główna -> KULINARIA
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość

elizz
mam usta namiętne jak brzeg nocnika




Dołączył: 04 Paź 2006
Posty: 1935
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południe

PostWysłany: Pon 16:24, 04 Gru 2006    Temat postu:

ojjj, pojadlam i odpoczelam, teraz moge wam powiedziec co wyladowalo u mnie na patelni, szczerze mowiac mialam zrobic zdjecie, ale baterie mi padly a teraz za pozno - wszystko zjedzone Wink

składniki (na dwie osoby) :

-jedna szklanka ryżu do risotto typ ARBORIO
-litr bulionu warzywnego
-troche kukurydzy z puszki
-salami mazowieckie (takie duze) lub po prostu szynka
-cebula
-ząbek czosnku
-zioła prowansalkie
-2 pomidory duże
-pare oliwek

cebulke posiekac razem z czosnkiem bardzo drobno, na patelnie wylac troche oliwy z oliwek, wrzucic cebulke i czosnek (na zimna oliwe), smazyc minute, nastepnie dodac ryz i smazyc kilka minut mieszajac, pokrojone w kostke pomidory wrzucic do ryzu i cebuli, zalac wszystko chochelka bulionu, gotowac dalej na patelni, ryz powinien wsiaknac bulion, powtarzac kilka razy dodawanie bulionu mniej wiecej przez 20 minut, gdy ryz bedzie juz wystarczajaco miekki i wsiaknie bulion dodac kukurydze, szynke pokrojona w cienkie paseczki, oliwki, przyprawic ziolami prowansalskimi, na koniec tuz przed podaniem dodac lyzke masla, mniaaaaaaaaaaaaaaam!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Figo
śmierdzący chujownik z koziej dupy




Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 2789
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 17:23, 11 Sty 2007    Temat postu:

Kotlety z jajek a'la mielony :

-- 2 jajka ugotowane na twardo + 1 surowe

-- 2-3 ugotowane ziemniaki

-- usmażona cebulka / nie musi być Smile

-- sól, pieprz do smaku

Jak robimy ? gnieciemy widelcem jajka, ziemniaki i ew. cebulkę, dodajemy całe surowe jajko i robimy masę podobną jak mielone..formujemy kotleciki, obtaczamy w tartej bułce i smażymy. Można do tego ugotować ryż.

Smacznego Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Majk
Administrator
Administrator




Dołączył: 21 Maj 2006
Posty: 2188
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Opole

PostWysłany: Czw 17:53, 11 Sty 2007    Temat postu:

mo ja mama tak robi ale dodaje jeszcze pieczarki i drobno siekane piersi z kurczaka:) ale osobiscie mi to nie smakuje

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Figo
śmierdzący chujownik z koziej dupy




Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 2789
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 18:04, 11 Sty 2007    Temat postu:

Myślałem tu głównie o Gosi, która w lodówce ma " NIC "

Omlet :

-- np. 1 szklanka mąki

-- 1 jajko

-- mleko lub woda tyle, żeby ciasto było gęstrze jak na naleśniki

Mieszamy wszystko mikserem, wylewamy na patelnie z niedużą ilością rozgrzanego oleju i smażymy z obu stron jak naleśnika.

Do zrobionego ciasta można dodawać wszystko co się patalęta po lodówce.. resztki wędlin, szpinak, pokrojone owoce, w zależności na co kto ma ochotę Razz


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Majk
Administrator
Administrator




Dołączył: 21 Maj 2006
Posty: 2188
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Opole

PostWysłany: Czw 18:10, 11 Sty 2007    Temat postu:

gosia co sciemniasz ludzi, masz sklep obok swojej klatki:P

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Figo
śmierdzący chujownik z koziej dupy




Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 2789
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 18:18, 11 Sty 2007    Temat postu:

A dają w nim za darmo ?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

bimbasek
spierdolilem z wiadra po skrobance




Dołączył: 22 Maj 2006
Posty: 2237
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 19:47, 11 Sty 2007    Temat postu:

No wlasnie!! ja nie bede wydawac kasy na jedzenie Razz juz wole zrobic sobie taką diete ladna Razz zawsze są dobre strony Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

ono
jestem pojebany/a jak lato z radiem




Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 1461
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 19:55, 11 Sty 2007    Temat postu:

Gosiu, ale wiesz, ze organizm przyzwyczaja się do zmniejszonych porcji i uczy się funkcjonować na mniejszej ilosci kalorii żeby i tak trochę odkladać? I wiesz, ze jak po jakimś czasie zaczniesz jeśc normalnie, to bedzie odkładał całą nadwyżkę? Efekt jo-jo itd Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

bimbasek
spierdolilem z wiadra po skrobance




Dołączył: 22 Maj 2006
Posty: 2237
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 21:17, 11 Sty 2007    Temat postu:

no coz w takim razie bede grubasem

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

ono
jestem pojebany/a jak lato z radiem




Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 1461
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 21:26, 11 Sty 2007    Temat postu:

bimbasek napisał:
no coz w takim razie bede grubasem


rozumiem, ze to tak na fali samoakceptacji Laughing
tylko grubnięcie nie grubnięcie, ale przede wszystkim to niezdrowo tak nie jeść Confused a zresztą, sama wiesz...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Victoria
niedysponowany, luźny chomiczy stolec
niedysponowany, luźny chomiczy stolec




Dołączył: 19 Lis 2006
Posty: 898
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 21:35, 11 Sty 2007    Temat postu:

Gosia, chcesz pogadać z wiecznym głodomorem to gadaj ze mną Smile u mnie w lodówce jest przeważnie tylko światło Smile ale jak Cię głód przypili to i z jabłka i marchewki zrobisz sobie ucztę... SmileSmile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

elizz
mam usta namiętne jak brzeg nocnika




Dołączył: 04 Paź 2006
Posty: 1935
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południe

PostWysłany: Pią 19:03, 26 Sty 2007    Temat postu:

jak nie chce mi sie robic skomplikowanych potraw to gotuje ryz, robie warzywa na patelni z mrozonek, do tego tunczyk lub nie i gotowa potrawa, pycha Smile dzisiaj np. mialam warzywa zielone Frosta, bardzo dobre, troche doprawilam bazylia i czymstam z kostki Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Figo
śmierdzący chujownik z koziej dupy




Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 2789
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 19:30, 26 Sty 2007    Temat postu:

Ja dodatkowo do wody, w której gotuję ryż wrzucam kostkę rosołową knorra Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

elizz
mam usta namiętne jak brzeg nocnika




Dołączył: 04 Paź 2006
Posty: 1935
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południe

PostWysłany: Pią 19:33, 26 Sty 2007    Temat postu:

ja tez wrzucam kostke, czasem tez barwie ryz na zolto kurkuma

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

ono
jestem pojebany/a jak lato z radiem




Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 1461
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 15:10, 06 Lut 2007    Temat postu:

zajebiste-superszybkie ciasto drożdżowe:

SKŁADNIKI:
kilo mąki pszennej
3 jajka (ew 2 jajka i żółtko - białko zostawić)
10 dag drożdży (takie w kostce najlepiej)
1/2 litra mleka
6 łyżek cukru
szczypta soli
szklanka oleju (słonecznikowy)
1 opakowanie cukru waniliowego
łyżka proszku do pieczenia

ROBOTA:
- mleko z cukrem w tym waniliowym i solą podgrzać,
- do kubka/miseczki włożyć drożdże i zalać ciepłym mlekiem, mieszać aż się rozpuszczą.
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do dużej miski,
- wbić jajka,
- wlać mleko
- wlać mleko z drożdżami
- wlać olej
- mikserem (spiralkami ofkors) mieszać ok 10 minut
- odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu
- wyrośnięte zagnieść ręką i ...
dalej wg uznania...
rogaliki robi się rozwałkowując kulkę (niedużą) ciasta, wykrawając trójkąty (takie długie) i zwijając od podstawy, można wykroić kwadraty i robić koperty, można robić owalne czy okrągłe bułeczki, można zrobić roladę (ciasto musi być bardzo cienko rozwałkowane) itd
nadziewać można na przykład marmoladą, białym serkiem z cynamonem albo rodzynkami, nutellą, ja uwielbiam starte jabłka z cynamonem
jest też wersja ciasta z mniejszą ilością cukru (3 łyżki) oraz bez cukru waniliowego i wtedy można nadziewać mięskiem, kapustką, pieczareczkami... mniam
z kilograma mąki wychodzi w chuj ciasta, więc można zrobić 2 rzeczy - wziąć polowę składników ofkors (wtedy jajka 2 lub 1 całe i 1 żółtko) albo zamrozić resztę, która zostanie. Co prawda nie powinno się mrozić drożdżowego ciasta, ale ja mroziłam (ie za długo, tak do tygodnia) i było spoko.
Jak już się wymodeluje co tam się chce w jakiej się chce wersji, trzeba wrzucić na blachę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia) posmarować białkiem lub całym jajkiem i piec w 180 stopniach aż się zarumieni... zwykle ok 15-20 minut, ale trzeba kontrolować.
Ja jak robiłam, to z kilograma mąki, 3 wielkie michy tego badziewia mi wychodziły a rodzinka (rodzice + madafaka) wpierdalała w ciągu jednego popołudnia :/
smacznego Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum dla ludzi, którzy maja coś do powiedzenia Strona Główna -> KULINARIA Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 6 z 7

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
 
 


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

 
Regulamin