forum dla ludzi, którzy maja coś do powiedzenia - forum bez granic...

Forum forum dla ludzi, którzy maja coś do powiedzenia Strona Główna
 

 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja  Profil   

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

 
Dla początkujących kucharzy:]

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum dla ludzi, którzy maja coś do powiedzenia Strona Główna -> KULINARIA
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość

Figo
śmierdzący chujownik z koziej dupy




Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 2789
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 14:44, 08 Mar 2007    Temat postu:

Ono, ten placek alzacki to na słodko czy raczej jakaś podstawa dla wyobraźni Smile daj przepis Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

ono
jestem pojebany/a jak lato z radiem




Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 1461
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 15:03, 08 Mar 2007    Temat postu:

placek alzacki, przynajmniej ten, który ja robię, to ciasto z jabłkami, jest pyszne zwłaszcza na ciepło...
niestety, nie pamiętam dokładnego przepisu, tutaj znalazłam coś, co nazywa się szarlotka alzacka:
[link widoczny dla zalogowanych]

różnica jest nieznaczna, więc myślę, ze bedzie OK Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Figo
śmierdzący chujownik z koziej dupy




Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 2789
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 0:23, 14 Mar 2007    Temat postu:

Jadłem dziś u kumpla mięso zapiekane na blasze ze szpinakiem, żółtym serem, jarzynami, brokułami, czosnkiem, cebulą i cholera jeszcze wie z czym, było pyszne ale jego laska za nic nie chciała mi dać przepisu..egoistka jedna SmileSmile

się dowiedziałem - do przysmażonej na patelni cebuli dodaje się szpinak a tego zajebistego smaku dodaje krążek , pokrojonego i roztopionego na patelni sera camembert.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Figo
śmierdzący chujownik z koziej dupy




Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 2789
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 13:42, 21 Mar 2007    Temat postu:

Bardzo proszę o proste Smile przepisy na różne wielkanocne słodkości...takie, co by figo dał radę Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

bimbasek
spierdolilem z wiadra po skrobance




Dołączył: 22 Maj 2006
Posty: 2237
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 13:56, 21 Mar 2007    Temat postu:

gotowanie jajek:
wsadzić jajka do wody i poczekać aż sie zagotują
wystarczająco proste Smile ?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Figo
śmierdzący chujownik z koziej dupy




Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 2789
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 14:14, 21 Mar 2007    Temat postu:

Razz Razz Razz ile wody na ile jajek, co bym sobie od razu pisanek nie przypalił Razz Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

elizz
mam usta namiętne jak brzeg nocnika




Dołączył: 04 Paź 2006
Posty: 1935
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południe

PostWysłany: Wto 13:43, 24 Kwi 2007    Temat postu:

Potrawka z pangi

bardzo prosto zrobić, lekka potrawa, idealna na wiosnę,

składniki:

-marchewka (x3)
-por
-cebula (x2)
-pieczarki
-cukinia
-bakłażan
-fasolka zielona i żółta (mrożonki, może być pol opakowania jednej i drugiej)
-brokuły (mrożone lub nie)
-papryka (czerwona lub jakakolwiek w zależności ile jest innych składników, czerwona fajnie dla kontrastu wygląda, może być x2)
-inne (co wam do głowy przyjdzie, np. seler naciowy, ja w kazdym razie nie uzywam kukurydzy i groszku do tej potrawy)


-ryba panga (2 filety) lub inna ryba bez ości

warzywa pokroić w kostkę (pora w talarki, paprykę w paseczki)
cebulke podsmażyć z pieczarkami, inne warzywa wrzucić do gara i dusić, gdy cebula się zrobi dodać do garu z warzywami,
pangę pokroić w kostki dość drobne, posypać przyprawą do ryb i smażyć, potem pod koniec duszenia warzyw dodać rybę, całość przyprawić ziołami prowansalskimi lub innymi jakie się lubi (np. kostki smaku -czosnkowy, bazylia, cebula smażona),

mozna podawać z ryżem zabarwionym kurkumą

składniki można dawać w różnych proporcjach, ja podałam akurat takie jakie dziś miałam, ale mozna jednego więcej drugiego mniej itp.

a oto to cudo w trakcie duszenia:



smacznego!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

samSiedlce
twardo stawiający stolca kulfon




Dołączył: 27 Wrz 2006
Posty: 1265
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Siedlce

PostWysłany: Wto 18:46, 24 Kwi 2007    Temat postu:

bimbasek napisał:
gotowanie jajek:
wsadzić jajka do wody i poczekać aż sie zagotują
wystarczająco proste Smile ?
Tylko nie gotować za długo, bo się rozgotują Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

bimbasek
spierdolilem z wiadra po skrobance




Dołączył: 22 Maj 2006
Posty: 2237
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 22:38, 27 Maj 2007    Temat postu:

moze ktos ma ochote pokierowac moja kulinarną kariera gdyz mam duzo wolnego czasu i chcialabym w koncu nauczyc sie robic cos pozyteczngo Razz? nie mam ochoty juz sluchac glupich docinek pana generała na temat mojego talentu kulinarnego Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

ono
jestem pojebany/a jak lato z radiem




Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 1461
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 23:01, 27 Maj 2007    Temat postu:

Gosiu, niebawem, bo za niecałe 2 miesiące wracam na ojczyzny łono Wink cały sierpień do twojej dyspozycji Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

kufaa
Gość







PostWysłany: Pon 21:53, 25 Lut 2008    Temat postu:

Dla mięsożerców.
Wołowinę z kością (rostbef, szponder) albo jakieś pieczeniowe bez kości, grubości ok 4 cm rozbić i na gorący tłuszcz.
Nie solić, bo stwardnieje - dopiero na talerzu.
Smażyć 4 minuty z każdej strony, kto lubi bardzo krwiste to krócej, po odwróceniu kładę na wierzch dwa zmiażdżone ząbki czosnku.
Taka porcja mięcha waży do pół kg i zapycha na cały dzień.
Powrót do góry

ono
jestem pojebany/a jak lato z radiem




Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 1461
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 18:00, 26 Lut 2008    Temat postu:

ja ostatnio (wczoraj) pierdzielnęłam na patelnię kurczaka w małe kawałeczki pokrojonego z czosnkiem i pieczarkami, podsmażyłam, zalałam białym winem, zaczekałam aż odparuje, posoliłam, eeee dodałam pieprzu Wink i bazylię świeżą wrzuciłam... o dziwo było dobre Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

elizz
mam usta namiętne jak brzeg nocnika




Dołączył: 04 Paź 2006
Posty: 1935
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południe

PostWysłany: Wto 23:47, 26 Lut 2008    Temat postu:

e tak marnowac wino, zamiast wypic Smile hehe

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Figo
śmierdzący chujownik z koziej dupy




Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 2789
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 0:05, 27 Lut 2008    Temat postu:

ono napisał:
zaczekałam aż odparuje


a jak tak patrzyłaś jak Ci te procenty parują to o czym myślałaś ? Laughing Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

ono
jestem pojebany/a jak lato z radiem




Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 1461
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 11:02, 27 Lut 2008    Temat postu:

kurde, no wino stało i stało (sic!) więc tylko już do gotowania się nadawało... wiecie, żyję w trzeźwości (aaaaaale ściema Very Happy ) no dobra, troszkę tego winka wlałam na patelnię Wink reszta poszła drogą bezpośrednią. ale wiecie, czego się nie robi dla sztuki, tym razem kulinarnej Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum dla ludzi, którzy maja coś do powiedzenia Strona Główna -> KULINARIA Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Strona 7 z 7

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
 
 


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

 
Regulamin